Jumlah Pelawat

Doa mudah belajar

Teks : Norazira Mohamed
Gambar : Carian Google


Dalam entri yang lepas, saya ada menceritakan tentang pentingnya berdoa. Didalam setiap perkara yang kita lakukan, adanya doa yang perlu kita baca. Bila bangun dari tidur, kita perlu membaca doa tidur. Bila kita hendak makan, adanya doa makan. Malah doa makan ini memang agak popular dikalangan kanak-kanak. Sejak bermulanya alam persekolah di tadika ataupun pra-sekolah, kanak-kanak memang diajarkan dengan doa makan. Maka, setiap kali hendak makan, kanak-kanak ini akan membaca doa makan dengan pelat bahasa kanak-kanak. Seronok mendengarnya. 

Doa 18
Doa Ketika Hendak Makan
Selain itu doa mudah belajar juga diajarkan sejak dari prasekolah lagi.

Doa untuk Mudah Belajar dan Tekun Mengulangkaji
Menurut satu riwayat daripada Ibnu Abbas, beliau berkata, ketika kami sedang duduk bersama Rasulullah, tiba-tiba datanglah Ali Bin Abi Talib r.a., lalu beliau berkata: “Wahai Rasulullah, al-Quran ini selalu hilang daripada ingatanku. Aku dapati diriku menghadapi masalah untuk mengingatiya dalam dadaku. Maka Rasulullah s.a.w. menganjurkan kepadanya menguatkan ingatan dengan petuanya iaitu bangun malam Jumaat pada sepertiga malam yang terakhir. Perkara ini telah dilakukan oleh Nabi Yusuf a.s. Jika tidak mampu, maka bangkitlah pada pertengahanya dan jika tidak mampu, maka bangkitlah pada sebelah awalnya. Solatlah empat rakaat, bacalah Surah Yaasin pada rakaat pertama, al-Dukhan pada rakaat kedua, al-Sajadah pada rakaat ketiga dan Tabarak pada rakaat keempat. Semuanya dibaca selepas al-Fatihah. Apabila selesai membaca tasyahud(takhiyat) akhir maka, pujilah Allah s.w.t. dan berselawatlah ke atas Nabi Muhammad s.a.w. dan mohonlah keampunan buat semua orang beriman dan orang yang telah mendahului dalam keimanan kepada Allah. Akhirnya bacalah doa di bawah.”
(Hadis Riwayat Tarmizi)

Cara Beramal

  1. Bangun pada Malam Jumaat pada sepertiga malam terakhir, pertengahan malam, pada awal malam dan dirikanlah Solat Sunat Hajat sebanyak 4 rakaat.
  2. Rakaat Pertama, bacalah Surah Yaasin selepas membaca Al-Fatihah.
  3. Rakaat Kedua, bacalah Surah Al-Dukhan pada rakaat selepas membaca Al-Fatihah.
  4. Rakaat Ketiga, bacalah Surah Al-Sajadah selepas membaca Al-Fatihah.
  5. Rakaat Keempat, bacalah Tabarak(Surah Al-Mulk) selepas membaca Al-Fatihah.
  6. Selepas selesai takhiyat akhir, pujilah Allah s.w.t. dan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. dan mohonlah keampunan buat semua orang beriman dan yang telah mendahului dalam keimanan kepada Allah s.w.t.
  7. Berselawat ke atas Nabi pada pembuka(awal) dan penutup(akhir) doa.
  8. Baca doa di bawah.


بسم آلله الرحمن الرحيم
Maksudnya: “Ya Allah, kasihanilah aku dengan (mengurniakan kepadaku keampunan) meninggalkan maksiat selagi aku hidup, dan kasihanilah aku dari memberatkan diriku dengan perkara-perkara yang tidak penting bagiku, dan kurniakanlah kepadaku anugerah melihat perkara yang Engkau suka. Ya Allah, Yang Maha Pencipta langit dan bumi, Yang Memiliki keagungan, kemuliaan dan kekuasaan yang tidak pernah luput, aku memohon kepada-Mu Ya Allah, Yang Maha Pemurah dengan kekuasaan-Mu dan cahaya-Mu agar menjadikan aku mampu menghafaz kitab-Mu sebagaimana yang Engkau ajarkan. Dan kurniakanlah kepadaku (kesempatan) untuk membacanya sebagaiman yang Engkau kehendaki, Ya Allah, Yang Mencipta langit dan bumi, Yang Memiliki keagungan, kemuliaan dan kekuasaan yang tidak pernah luput, aku memohon kepada-Mu Ya Allah, Yang Maha Pemurah dengan kekuasaan-Mu agar menjadikan penglihatanku terang dengan kitab-Mu, agar dilepaskan hatiku (dari belenggunya) dengan kitab-Mu itu, dan dilapangkan dengannya dadaku, dan dibersihkan dengannya tubuhku, sesungguhnya tiada siapa yang sebenarnya dapat memberikan pertolongannya selain-Mu, dan mendatangkannya selain Engkau. Dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.”

Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...