Thursday, 31 October 2013

Ilmu keibubapaan

Teks : Norazira Mohamed
Ganmbar : Carian Google

Hari ini hari minggu. Hari minggu hari yang meletihkan bagi saya. Bermula sebelum subuh, saya telah bangun mengemas rumah ; menyapu, mengemop, menyediakan sarapan, membasuh kain, menjemur kain dan apa jua kerja yang sempat dilakukan sebelum anak-anak bangun. Apabila anak-anak bangun, bermulalah rutin yang memenatkan. 

Dalam pada saya mengurus anak-anak dan juga rumah tangga, tetiba terlintas di fikiran saya, selalunya ibubapa garang atau tegas terhadap anak-anak, tetapi dengan cucu, baik pula. Selalunya juga, anak bongsu dikatakan selalu dimanjakan oleh mak ayah, kalau dulu abaang-abang kakak-kakak tak boleh, anak bongsu boleh pula.

Sebenarnya apakah yang menyebabkan ibubapa bersikap begitu? Adakah memang sepatutnya anak bongsu di manjakan? Adakah sememangnya datuk dan nenek baik, mesra dan berlemah lembut dengan cucu berbanding anak-anak?

Pendapat saya ialah, semuanya sebenarnya disebabkan ILMU. Ilmu keibubapaan. Ok, jom kita kaji. Setiap ibu bapa yang pertama kali mendapat zuriat pasti masih tidak pasti bagaimana mahu mendidik anak-anak merekakan? Ya tidak di nafikan, ada juga ibu bapa yang tahu bagaimana mahu menjaga dan mendidik anak-anak mereka berpandukan pengalaman ibu bapa mereka dahulu  tetapi itu hanyalah sebagai teori. Secara praktikalnya belum lagi. Oleh itu, dalam membesarkan anak-anak ibu bapa mencuba pelbagai cara/skil dalam mendidik anak-anak menjadi anak yang baik dan insan yang berguna. 

Jadi, apabila didalam situasi sebenar, andainya anak pertama buat perangai, cara yang digunakan  dalam menangani situasi tersebut mungkin berlainan dengan anak kedua. Ini kerana, apabila ibubapa mencuba cara A, maka mereka telah nampak hasil atau natijah dari cara tersebut. Oleh itu, untuk anak kedua, mereka akan menggunakan kaedah/cara yang berlainan pula untuk masalah yang sama.

Mungkin sebelumnya mereka bertegas, tetapi bila dilihat anak makin tindak mendengar kata, malah makin mengamuk, mereka akan mencuba kaedah berlembut pula. begitulah seterusnya pada anak-anak yang lain. Sebab iulah, ibubapa sudah menjadi kurang bertegas, kurang mengarah, lebih baik, berlemah lembut dengan anak bongsu atau cucu-cucu. Pengalaman membesarkan anak terdahulu menjadikan mereka lebih bertolak ansur, lebih memahami situasi anak-anak dan lebih menghargai hubungan yang ada.

Sama juga dengan saya, dengan anak pertama saya lebih bertegas. Pada saya yang kurangnya ilmu keibubapaan pada waktu itu merasakan kita perlu bertegas untuk mengelakkan anak-anak naik daun. 
Buat silap perlu dihukum. Tetapi, lama-kelamaan, pendapat saya berubah. Bertegas memang boleh tetapi hanya pada perkara-perkara tertentu. Yang eloknya lebih baik berlembut, bukan sahaja hubungan dengan anak-anak bertambah erat malah emosi kita juga terjaga, tidaklah marah-marah sahaja. Hukuman juga perlu tetapi yang paling penting biarlah anak-anak tahu mengapa dia dihukum bukannya menghukum membabi buta. 


Memang, ilmu keibubapaan itu luas. Tiada silibus tertentu yang boleh diikuti. Yang penting belajar dari pengalaman samada pengalaman sendiri atau ibubapa lain. Selain itu, apa yang diparaktikkan untuk anak pertama tidak akan sama dengan anak kedua. Ini juga kerana setiap anak itu berlainan sikap dan sifatnya. Oleh itu, cara/kaedahnya juga berbeza.

Walau apapun cara/kaedah yang digunakan dalam mendidik dan membesarkana anak-anak, semuanya berlandaskan satu tujuan utama iaitu melahirkan Muslim/Muslimah yang di redhai Allah, yang mematuhi ajaran Islam dan yang bisa mendoakan kita apabila kita telah tiada. Moga anak-anak kita semua menjadi khalifah Allah yang taat. Amin.


"Ilmu telah mengubah cara kita melakukan kerja. Dengan ilmu kerja menjadi mudah dan ringan. Ilmu adalah rezeki.' Fathuri Salehuddin


******************************************************

Bagi yang berminat untuk mencuba produk ini dan merasai sendiri kebaikannya, boleh lihat di Qaseh Gold.

Bagi yang ingin menyertai kelas asas blog dan dapatkan ebook '101 ideas home-based bisnes, boleh lihat Promosi Oktober.

Bagi yang ingin dapatkan ebook Belajar Asas Blog sahaja sila lihat di sini.

Bagi yang ingin membeli rpoduk sunnah dan barangan lain 
klik Daneen Sunnah Store.

Wednesday, 30 October 2013

Tips Untuk Kebahagiaan Anak

Teks : Prof Muhaya

Sumber : Facebook

Anak merupakan anygerah Allah yang tidak ternilai. Berbahagialah suami isteri yang dikurniakan anak samada ramai atau sedikit. Namun demikian, anak juga merupakan ujian buat ibubapa. Bagaimanakah caranya ibubapa membahagiakan anak-anak mereka? Jom amalkan 10 tips yang telah dikongsi oleh Prof Muhaya Mohamad.




Sebenarnya diuji dalam nikmat ini amat memerlukan pertolongan Allah. Takut pula timbul sifat sombong, bangga diri, rasa hebat dan lain2. Hanya padaNya kita berserah setelah berdoa dan berusaha. Beberapa tip yang boleh kongsi bersama.

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

Semoga perkongsian ini dapat dimanfaatkan oleh semua ibubapa.



Dapatkan Set Lengkap E-Iqra' - Cara Mudah Belajar Quran / Tajwid.


Ciri-ciri seperti di bawah:


  • Pakej Lengkap
  • Teknik Mudah Belajar Quran
  • Sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa
  • Set E-Iqra' mengandungi 3 buku dan 3 VCD
  • Sangat interaktif untuk belajar quran dan tajwid
  • Untuk seisi keluarga pun boleh gunakan
  • Khusus di PC dan boleh juga di skrin TV

Baca selanjutnya di E-Iqra'.
Untuk tempahan sila isi Borang Pesanan.

Tuesday, 29 October 2013

Perniagaan Secara Dropship

Teks : Norazira Mohamed
Gambar : Carian Google

Mungkin anda pernah mendengar bisnes dropship? Apa itu dropship? Menurut pemahaman saya, bisnes dropship ialah bisnes dimana anda tidak perlu mengeluarkan modal atau memerlukan modal yang sangat minima dalam menjalankan perniagaan. Dropship biasanya dijalankan secara online dan menjadi pilihan mereka yang baru mahu berjinak-jinak untuk berniaga kerana mereka tidak perlu pening memikirkan tentang modal untuk menyimpan produk fizikal. Tidak perlu menyimpan stok dan tidak perlu bersusah payan memproses produk untuk dihantar/dipos. 

Bagaimana dropship dijalankan? Ok, jom kita lihat carta di bawah.



Dari carta tersebut, ianya melibatkan tiga pihak iaitu :
  1. Penjual
  2. Pembeli
  3. Dropshipper iaitu syarikat atau individu yang menyediakan produk dan menguruskan penghantaran.


Proses dropship adalah seperti berikut :
  1. Anda sebagai penjual akan mempromosikan produk di laman web, blog atau media sosial.
  2. Pembeli berminat dan menempah produk tersebut dengan anda. 
  3. Pembeli akan membuat bayaran mengikut harga pasaran beserta kos penghantaran kepada anda.
  4. Anda akan membuat pembelian dengan dropshipper dan menyenaraikan maklumat produk seperti produk apa, nama pembeli, alamat pembeli, kuantiti dan juga bayaran termasuk kos penghantaran. Bayaran kepada dropshipper adalah mengikut harga dropship yang mana ianya lebih murah berbanding harga pasaran. 
  5. Dropshipper akan menghantar produk tersebut kepada pembeli mengikut maklumat yang telah anda berikan.

Maklumat dropshipper akan di rahsiakan demi menjaga kepentingan penjual yang mempromosikan produk tersebut. Ada sesetengah dropshipper mengenakan yuran bulanan atau tahunan sebagai komitmen dan juga kos pengurusan. Yuran tersebut biasanya bergantung kepada pakej keuntungan yang dipilih.

Apa yang penting didalam menjalankan bisnes dropship ini ialah anda memilih dropshipper yang telah pun kukuh, menyediakan gambar produk serta keterangan dan juga mempunyai kedai online bagi memudahkan anda promosi.Selain itu, produk yang disediakan juga hendaklah produk yang mempunyai permintaan yang tinggi.


Kelebihan bisnes dropship :
  1. Tak perlu mengeluarkan modal yang banyak. 
  2. Tiada risiko atau risiko yang rendah.
  3. Tak perlu menyimpan stok fizikal oleh itu anda tak perlu risau stok tidak habis
  4. Bisnes ini boleh dijalankan secara sambilan. 
  5. Tidak perlu menguruskan penghantaran.
  6. Tidak perlu menyewa kedai.

Antara syarikat yang menyediakan bisnes dropship secara percuma ialah Edymall. Bagi yang ingin mencuba bisnes ini, boleh klik link berikut:


Apabila anda mendaftar di Edymall, anda akan mendapat ebook Bermula Untung Dalam Masa 7 Hari secara PERCUMA.



Berminat untuk mengikuti kelas asas blog untuk promosi Oktober 
klik di Promosi Oktober.

Berminat untuk dapatkan ebook belajar asas blog 
dapatkannya di Ebook.

Ingin mengetahui berkenaan kelas asas blog 
sila baca di kelas asas blog.

Berminat untuk mencuba Jus Qaseh dan merasai sendiri kebaikannya, 
boleh lihat di Qaseh Gold.

Monday, 28 October 2013

Selamat Berkonvo

Teks : Norazira Mohamed
Gambar : Carian Google


Bulan ini merupakan bulan kovokesyen. Kebanyakan universiti mengadakan pesta konvokesyen pada bulan ini. Silih berganti. Bagi siswa/siswazah yang sudah habis belajar, inilah momen yang ditunggu. Inilah bukti bahawa mereka telah menamatkan pengajian mereka. Walau berapa pun pointer yang mereka dapat, akhirnya mereka telah bergelar graduan. Mereka telah mendapat segulung ijazah.

Ibubapa pula gembira dan bangga. Heboh satu kampung memberitahu anak mereka sudah konvo. Persiapan untuk datang ke pesta konvokesyen juga dibuat. Bagi keluarga yang susah, inilah kali kedua mereka menjejakkan kaki ke menara gading tempat anak mereka belajar. Pertama kali sewaktu menghantar mereka ketika mula-mula di terima masuk. Alangkah bangganya perasaan hati mereka.

Buat teman-teman yang berkonvo, saya ucapkan selamat maju jaya dalam menempuh dugaan dan cabaran yang mendatang. Setiap apa yang berlaku mempunyai pilihan. Buatlah pilihan yang bijak supaya bukan sahaja berjaya di dunia malah di akhirat jua. 

Tahniah dan selamat bergraduan kepada para siswa/siswazah.



Bagi graduan yang masih mencari-cari pekerjaan, boleh sertai kelas asas blog yang kami sediakan dulu. Boleh mula bekerja di rumah dahulu secara online. Kebanyakan graduan sekarang sudah terdedah dengan kecanggihan IT. Lagi mudah untuk anda belajar. Malah membuat blog sendiri juga boleh. Tetapi dengan menyertai rangkaian Akademi Bekerja Di Rumah, anda mendapat sokongan dan tunjuk ajar dari blogger yang hebat. Selain dari itu, blog anda juga akan terpapar di lebih 200 rangkaian blog di bawah akademi ini. Ini dengan sendirinya dapat menaikkan rating pengunjung ke blog anda. Jom sertai kami dan dapatkan ebook 101 idea home-based bisnes secara PERCUMA. Promosi ini sehingga 31 Oktober. Masih berbaki lagi 3 hari.


Bagi yang ingin menyertai kelas asas blog dan dapatkan ebook '101 ideas home-based bisnes, boleh lihat Promosi Oktober.

Bagi yang ingin dapatkan ebook Belajar Asas Blog sahaja sila lihat di sini.

Ulasan Kelas Asas Blog

Teks : Iryani Ahmad


Saya terjebak dalam dunia blogging sejak tahun 2006. Pada masa itu, baru bergelar pelajar tahun satu di universiti. Topik yang ditulis berkisar tentang kehidupan sebagai pelajar baru dan pengalaman lalu sebagai seorang hamba. 

Ramai rakan alumni sekolah yang menulis blog. Pada tahun ini 2013, saya mengetahui Puan Masayu menganjurkan kelas blog secara online. Tanpa berlengah, saya terus mengambil peluang ini.

Kelas asas blog dan penulisan ini sangat-sangat menarik kerana menjanjikan sebuah ebook karya sendiri di akhir kursus penulisan. Selain itu, jadual kelas yang amat fleksibel iaitu mengikut masa pelajar sendiri. Hal ini sangat saya sukai kerana boleh belajar ketika bayi sedang tidur.

Puan Masayu sudah menulis nota lengkap tentang penulisan blog dan tugasan yang mesti dilakukan. Tugas pelajar hanya membuat tugasan dan bertanya sekiranya ada yang tak faham. Tugasan yang wajib dibuat adalah menulis selama 44 hari. Kesannya palajar akan mampu menulis laju sebuah entri dalam tempoh 5 minit dan berjaya menulis sebuah blog yang berinfomasi.

Sebagai usahawan yang baru nak merangkak dalam dunia bisnes, penjenamaan diri sangat penting agar diri dikenali di kalangan pelanggan khusunya. Antara usaha hebat yang sangat luar biasa adalah menulis di blog dan tulis perkongsian dalam bidang yang kita mahir. InsyaAllah selepas tempoh 44 hari, kita akan dapat pembaca tetap di blog. Pembaca tetap itu akan dapat bertukar menjadi pelanggan kita pula.

Blog termasuk salah satu platform jual beli yang tertinggi di Malaysia. Rugilah jika menjadi usahawan tapi tak tahu cara nak manfaatkannya. Blog dapat menjadi pemasaran yang efektif selain di Facebook.

Sehingga ke saat ini, saya rasa sangat berbaloi dapat menjadi mentee Puan Masayu. Selain daripada dapat mempelajari teknik penulisan di blog, sedikit sebanyak saya juga dapat belajar ilmu pemasaran dalam dunia perniagaan. Yuran kelasnya juga sangat berpatutan. Saya amat menggalakkan bagi sesiapa sahaja yang mahu mempelajari teknik menulis blog berpengaruh dan sentiasa konsisten dalam menulis blog agar menyertai kelas asas blog dan penulis yang dianjurkan oleh Puan Masayu.

Di sini, saya mahu membuat sedikit rumusan apa yang saya sudah dapat apabila menyertai kelas ini :
  • Belajar teknik menulis untuk menghasilkan blog berpengaruh 
  • Masa belajar yang fleksibel dan berguru terus dengan Puan Masayu secara online 
  • Yuran kelas yang sangat berpatutan 
  • Konsisten menulis dengan idea yang sentiasa mengalir 
  • Teknik menulis dari jiwa terus ke jiwa pembaca 
  • Semua penulis adalah perempuan! 

Semoga Puan guru Masayu Ahmad sentiasa sihat hendaknya agar sentiasa dapat mencurahkan dan berkongsi ilmu dengan para pelajarnya. Amiin, InsyaAllah. 



Berita baik bagi yang ingin menyetai kelas asas blog, untuk pendaftaran bulan Oktober, anda akana mendapat PERCUMA ebook 101 idea home-based bisnes tulisan Puan Masayu Ahmad. Jom rebut peluang ini. 



PM Nor Azira Mohamed untuk pendaftaran.

Sunday, 27 October 2013

101 idea home-based bisnes

Teks : Masayu Ahmad
Sumber : http://101ideahomebasedbisnes.blogspot.com/


Bab 9: Strategi Pemasaran Rasulullah

"Sesungguhnya, telah ada (diri) Rasulullah itu contoh tauladan yang baik bagimu 'iaitu' bagi orang yang mengharapkan (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan banyak mengingati Allah."
-Surah Al-Ahzab:21)

Muhammada s.a.w adalah model usahawan menyeluruh. Baginda adalah contoh terbaik dalam perniagaan dan Islam, sejarah sudah mencatatkan bahawa Rasulullah s.awa adalah seorang pedagang berjaya dan reputasinya setanding antarabangsa.

Sudah diasuh sejak dari kecil
Rasulullah s.a.w dilahirkan ketika kaum Quraisy mencapai kejayaan dalam bidang perdagaganga. Sejak kecil, berada dalam asuhan datuknya seorang pedangan ulung, Abdul Mutalib.

Selepas datuknya meninggal, baginda tinggal bersama pakciknya juga seorang peniaga. Baginda berinisiatif mempelajari bidang perniagaan secara kecil-kecilan. Pada masa itu, baginda memberli barang-barang dari satu pasar kemudian menjualnya kepada orang lain.

Pada masa itu tidak dinafikan, baginda tergolong sebagai pemuda miskin yang memulakan perniagaan dari tahap paling awal.

Kemudian baginda juga bekerja dengan orang lain untuk mendapatkan upah, dan kadangkala menjadi agen kepada peniaga kaya yang ada di kota Mekah.

Dalam hal mencari rezeki yang halal, baginda terkenal sebagai pemuda bersungguh-sungguh, tekun dan cermat dalam bidangnya. Ia bukan sekadar memenuhi keperluan seharian. Tetapi ini adalah salah satu usaha membentuk reputasi yang baik dengan pelanggan dan juga pelabur.

Usahasama dengan janda kaya Khadijah

Peribadi baginda yang jujur (siddiq) dan dipercayai (amin) adalah modal utama dalam mengembangkan perniagaan yang ditekuni. Ramai pelabur Mekah pada masa itu selesa menjalani kerjasama dengan baginda, baik berupa sistem upah mahupun hasil.

Rasulullah s.a.w kemudiannya menjadi pengelola (mudharib) dan Khadijah sebagai rakan kongsi tidur (Shahibul maal). Mereka sama-sama berkongsi kerugian dan keuntungan. Masa sulit yang dihadapi Rasulullah s.a.w dalam bidang perniagaan terjadi ketika baginda berusia 17 hingga 20 tahun. Pada masa itu baginda perlu berdikari menghadapi pesaing yang jauh lebih berpengalaman (senior) dari baginda.

Bisnes bukan sekadar keuntungan material, tetapi sebagai saluran ibadah untuk kebahagian dunia dan akhirat.

"Barang siapa yang pulang ke rumahnya di petang hari dan merasakan keletihan kerana dia kedua-dua tangannya bekerja di siang hari, maka pada malam itu dia akan mendaoat ampunan Allah s.w.r (HR.Tabrani)

-Berpandukan hadis di atas, beberapa langkah praktikal menjadikan bisnes sebagai tiket menuju kebahagiaan akhirat.

Ciri-ciri usahawan produktif

-Sentiasa berikap proaktif, kreatif iaitu benar-benar berusaha luar biasa bukan sekadar masuk senarai atau kerja hanya melepas batuk di tangga
-Niat melakukan usaha kerana Allah, dengan demikian aktiviti yang dilakukan dipermudahkan.
-Sentiasa fokus dan jelas dengan matlamat yang dikerjakan.
-Berfikiran positif (husnuzham)
-Menjaga kualiti kemampuan diri dengan melaksanakan dengan cara terbaik dan rasa tanggungjawab setiap amanah yang diberikan.

Rekod Rasulullah s.a.w dalam bidang perniagaan

1. Rasulullah s.a.w adalah pakar ekonomi
- Sejarah telah membuktikan bahaiman Islam di bawah kepimpinan bagina mampu membuat penyelesaian yang menimpa pada masa itu. Pelbagai kaedah dan usaha dilakukan bagina untuk menyelamatkan umat dari krisis ekonomi dan kemiskinan.
-Contohnya dalam peristiwa hijrah ke Madinan. Ketika tempoh berada di Madinan, baginda menghadapi masalah dakwah Islam dan penyebaran ajarannya, tetapi juga pemasalah ekonomi yang rumit.
- Masalah perpindahjan penduduk secara besar-besaran dari Mekah ke Madinan yang masih lemah ekonomi dan kestabilan, menuntut baginda berfikir untuk mencari jalan penyelesaian yang tepat.
-Ini memberi kesan dan boleh menyebabkan perpecahan dan permusuhan antara penduduk asal dan pendatang yang hadir. Tambahan pula orang-orang Yahudi terganggu, kerana penguasaan ekonomi Madinah masih berada dalam kekuasaan mereka.
-Terdapat tiga persolana asas menuntut untuk diselesaikan iaitu pertama tempat tinggal kaum Muhajirin yang telah meninggalkan kampung halaman. Kedua, kesejahteraan sama rata, ketiga masalah pengangguran.

Untuk mengatasi tiga masalah tersebut, Rasulullah s.a.w telah mempersaudarakan Muhajirin dan Ansar. Langkah ini adalah terbaik, dalam mempertimbangkan sisi kemanusia dan ekonomi, pada masa yang sama masih berlandaskan prinsip agama.

Setelah kestabilan dicapai, baginda juga mengadakan perjanjian dengan bangsa Yahudi di Madinah. Salah satu isi perjanjian ialah, baik muslim mahupun Yahudi, perlu terlibat secara aktif dalam menjaga keamanan Madinah dari serangan luar.


Ini adalah salah satu bab yang terdapat didalam ebook 101 idea home-based bisnes. 

Berminat untuk mendapatkan ebook ini, sertai kelas asas blog dan dapatkannya secara PERCUMA.



Untuk menyertai kelas asas blog isi Borang Pesanan.

Thursday, 24 October 2013

Stamina ibu mengekalkan momentum

Teks : Norazira Mohamed
Gambar : Carian Google

Salam penuh kasih sayang. Apa khabar ibu-ibu hari ini? Samada yang bekerja ataupun menjadi suri sepenuh masa. Adakah anda sihat? Cergas? Pantas dalam menguruskan kerja harian dan urusan rumahtangga?

Saya ingat lagi sewaktu muda dahulu (muda la sikit dari umur sekarang), semasa saya baru mempunyai anak dua. Ya Allah, setiap kali balik kerja, saya mesti pengsan. Memang letih habis setelah seharian melakukan urusan kerja. Balik ke rumah, tenaga sudah tiada untuk keluarga. Masa itu, saya sangat-sangat sedih. Sedih kerana selalu keletihan bila berhadapan dengan anak-anak. Bila dah letih, mulalah emosi pun kacau.


Masa tu saya tahu saya mesti mencari makanan tambahan untuk mengekalkan stamina. Alhamdulillah, saya terdengar di radio IKIM mengenai produk Hiraq. Produk yang saya maksudkan ialah Produk Karmila Kurma Herbal Essence khusus untuk wanita. Saya pun mula mencari produk tersebut di kedai dan mula mengamalkannya. Sempat juga saya habiskan 5 botol produk Hiraq tu. Memang bertenaga. Balik dari kerja, saya masih boleh menguruskan anak-anak dan rumah tangga. Rumah siap bermop lagi. 

Selain itu ianya juga meningkatkan kesihatan dalaman dan mencantikkan wanita, mengatasi masalah senggugut dan keputihan, menguatkan otot dalaman dan menyempitkan faraj wanita, serta kulit muka juga akan kelihatan cantik.


Tapi satu sahaja kekurangan produk Hiraq ni bagi saya ianya tidak boleh diambil ketika datang bulan ataupun sewaktu mengandung. Susah juga. Masa-masa begitu, kita lagi perlukan tenaga. Saya pun mencari alternatif produk lain. Akhirnya saya bertemu dengan keqaseh idaman hati sehingga sekarang iaitu Qaseh Gold. Saya mula mengamalkan Qaseh Gold dari saya mengandungkan anak ketiga hingga sekarang anak lima. Alhamdulillah, saya memang cukup berpuas hati. Lagi pula ianya boleh diambil ketika haid ataupun mengandung. Jadi setiap hari saya boleh mengamalkan makanan sunnah ini. 


Dengan mengamalkan produk Qaseh, saya sentiasa bertenaga walaupun sudah seharian di pejabat menguruskan urusan kerja. Alhamdulillah, saya masih lagi boleh menguruskan lima orang anak dan rumahtangga. Selain itu, apabila hendak demam atau batuk, saya cepat sembuh. Ia juga memudahkan proses kelahiran anak keempat dan kelima saya. Banyak lagi kebaikan yang saya perolehi. Paling pentingnya emosi juga terkawal. 

Saya berkongsi disini kerana saya tahu sebagai ibu dan isteri, kitalah suri utama yang menguruskan rumahtangga. Kita perlukan tenaga dan stamina yang kuat untuk mengekalkan momentum. Saya pasti ramai ibu-ibu diluar sana yang tercari-cari cara ataupun produk untuk sentiasa kekal sihat, cerdas, bertenaga dan kelihatan cantik. Ini cuma pengalaman saya. Lain orang lain pula caranya.

Akhir kata, walau apa pun cara atau produk yang ibu-ibu amalkan untuk mengekalkan stamina dan momentum, saya pasti ianya adalah berasaskan satu sebab sahaja iaitu supaya kita dapat menjaga dan menguruskan keluarga dengan baik kerana apabila suri rumah sakit atau tidak sihat, hilanglah seri, rumah dan anak-anak pun tidak terurus.

******************************************************

Bagi yang berminat untuk mencuba produk ini dan merasai sendiri kebaikannya, boleh lihat di Qaseh Gold.

Bagi yang ingin menyertai kelas asas blog dan dapatkan ebook '101 ideas home-based bisnes, boleh lihat Promosi Oktober.

Bagi yang ingin dapatkan ebook Belajar Asas Blog sahaja sila lihat di sini.

Tuesday, 22 October 2013

Perbezaan di antara jadual waktu dan jadual belajar

Teks : Norazira Mohamed
Gambar : Carian Google


Beberapa bulan yang lalu, saya ada mendengar siaran radio IKIM slot Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad dalam perjalanan pulang dari kerja. Saya amat tertarik dengan tajuk yang dikupas oleh Dr. tentang perbezaan di antara jadual waktu dan jadula belajar. Ramai ibu bapa yang terkeliru di antara dua jadual ini.


Sebelum itu, siapakah Dr. Tengku Asmadi bin Tengku Mohamad? Beliau merupakan Pengasas kepada kursus Motivasi Alihan Pelajar yang telah melahirkan lebih daripada 100,000 pelajar dan menjalankan kursus hampir setiap minggu sehingga ke hari ini. Beliau juga seorang 'Public Speaker' dan motivator yang sering diundang oleh pihak radio dan televisyen antaranya ialah TV1, TV3, TV9, NTV7, TV Bernama, Astro Awani, Astro Oasis dan TV Al-Hijrah.


Menurut Dr. Tengku Asmadi, ibu bapa perlu menyediakan jadual waktu yang khusus untuk anak-anak supaya anak-anak tahu waktu ini apa yang perlu dibuat. Selain daripada itu, dengan menyediakan jadua waktu ianya memberikan kesedaran kepada anak-anak bahawa belajar juga ada jadualnya tersendiri. Namun, jadual waktu sahaja tidak cuku, perlu juga disediakan jadual belajar. Apakah ia jadual waktu dan jadual belajar? Apa perbezaan antara keduanya. 


Jadual waktu 


Jadual waktu ialah jadual yang dikhususkan untuk sesuatu aktiviti. Contoh terdekat ialah jadual waktu disekolah yang mana telah di tetapkan jam 8 hingga 9 pagi dikhususkan untuk matapelajaran Bahasa Melayu, jam 9 hingga10 pagi untuk matapelajaran matematik, 10 hingga 10.30 waktu untuk rehat dan seterusnya. Sama juga dengan jadual waktu dirumah, sebagaimana contoh, jam 2 hingga 3 petang ialah masa untuk mandi, makan dan berehat, jam 3 hingga 5 ialah masa untuk belajar, 5 hingga 6 di peruntukkan untuk beriadah dan seterusnya hinggalah masa untuk tidur. 


Jadual belajar 

Berlainan untuk jadual belajar yang mana jadual belajar lebih spesifik/khusus. Didalam jadual waktu ada masa untuk belajar, sebagaimana contoh jam 3 hingga 5 diperuntukkan untuk belajar, tetapi belajar matapelajaran apa? Bab berapa? Muka surat berapa? 

Ibu bapa perlu memberikan perincian yang jelas tentang matapelajaran tersebut bukan hanya memberitahu anak2 hari Isnin kena belajar Matematik, Selasa matapelajaran Sains, Rabu matapelajaran Fizik dan seterusnya. Ianya terlalu umum dan anak-anak akan terkial-kial tak tahu belajar matematik bab apa dan muka surat berapa. Berkemungkinan setiap hari anak-anak akan belajar bab yang sama sehinggakan tak sempat untuk menghabiskan keseluruhan bab dalam buku tersebut.


Dr. Tengku Asmadi memberikan contoh yang paling muda dilihat didalam penyediaan jadual belajar ialah guru. Setiap minggu, guru perlu menyediakan jadual pengajarannya bermula pada hari Isnin hingga Jumaat Katakan hari isnin bab apa dan muka surat berapa hendak diajarkan kepada murid-murid. Sehingga silibus mana akan diajarkan sehingga habis sillabus yang perlu diajarkan pada akhir tahun Begitu jugalah jadual belajar yang disediakan untuk anak-anak mestilah khusus satu persatu bab yang ada supaya setiap hari anak-anak akan belajar bab yg berlainan, muka surat yang lain sehinggalah khatam satu buku. In sya Allah.


Siapa yang perlu menyediakan jadual waktu?

Pada asasnya siapakah yang perlu menyediakan jadual waktu : anak-anak? ibubapa? penjaga? atau datuk nenek? (hahah datuk nenek tiada kaitan ;-).

Menurut Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad, bagi anak-anak yang Tahun 1 hingga Tahun 3 jadual waktu perlu disediakan oleh ibu bapa kerana pada umur begitu anak-anak masih lagi tidak pandai menguruskan masa.


Bagi anak-anak Tahun 4 dan Tahun 5, jadual waktu masih lagi juga disediakan oleh ibubapa tetapi ibubapa perlulah membuatnya bersama-sama dengan anak-anak kerana pada umur begini anak-anak kebiasaannya sudah terlibat dengan aktiviti di sekolah atau aktiviti bersama rakan-rakan. Oleh itu, jadual yang disediakan perlulah mengikut kesesuaian dan kelapangan masa anak-anak.

Bagi anak-anak yang dah masuk tingkatan 1 hingga tingkatan 3, tanggungjawab menyediakan jadual waktu tersebut bolehlaj diserahkan kepada anak-anak tetapi ibubapa perlulah memantau samada jadual tersebut dipatuhi ataupun tidak. Pastikan sekiranya jadual tersebut menyatakan jam 9 hingga 11 malam adalah masa untuk belajar, anak-anak memang sedang belajar bukannya sedang menonton televisyen.

Akhir sekali bagi anak-anak yang di tingkatan 4 dan tingkatan 5, bolehlah diserahkan bulat-bulat kepada anak-anak tetapi perlu ada pemantauan juga sekali sekala dari ibubapa.

Ini adalah maklumat yang dapat saya cedok dari segmen tersebut. Andainya ada maklumat yang tersalah fakta, harap bolehlah diperbetulkan di ruangan komen. Semoga perkongsian saya ini bermanfaat buat ibubapa diluar sana didalam menyediakan jadual waktu dan jadual belajar buat anak-anak.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Berminat untuk mengikuti kelas asas blog untuk promosi Oktober 
klik di Promosi Oktober.

Berminat untuk dapatkan ebook belajar asas blog 
dapatkannya di Ebook.

Ingin mengetahui berkenaan kelas asas blog 
sila baca di kelas asas blog.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...